+373 79 58 58 54

Top menu

Languages

SUPER

Solutie impotriva ploșnițelor

Solutie impotriva ploșnițelor

K-Obiol EC 25

Pentru protecția cerealelor și legumelor depozitate

Solfac Duo SC75

Insecticid profesional pentru combaterea insectelor zburătoare și târâtoare

Solfac Duo SC75

K-Othrine SC 25

Protejează casa de invadatori

1
1
1
1

Gândaci dantelați

Gândaci dantelați

Ordin: Coleoptera („cu aripi în formă de teacă”)
 

Caracteristici:
Aripile anterioare sunt tari şi impregnate cu chitină, se strâng de-a lungul liniei centrale a suprafeţei dorsale; aripile posterioare sunt membranoase, uneori absente; aparatul bucal este adaptat pentru tăiat; toracele este bine dezvoltat; cu metamorfoză completă trecând prin stadiile de ou, larvă, nimfă şi adult.
 

Familia: Silvanidae
Narrow, flattened insects with 11-segmented, clubbed antennae and 5-segmented tarsi.
 

Caracteristice speciei:

Gândacul din Surinam sau al orezului
(Oryzaephilus surinamensis)
Lungimea adulţilor: între 2,5 şi 3,5 mm; culoare: maro închis; distanţa de la ochi şi protorace depăşeşte jumătate din diametrul vertical al ochiului; are 6 dinţi de-a lungul fiecărei părţi laterale a protoracelui (de unde şi numele de gândac „dantelat” sau „dinţat”).
Gândacul dantelat al arahidelor
(Oryzaephilus mercator)
Seamănă foarte mult cu gândacul din Surinam, având caracteristicile descrise mai sus, cu excepţia distanţei dintre ochi şi protorax, ce nu depăşeşte jumătatea diametrului vertical al ochiului.
Gândacul cerealelor
(Ahasverus advena)
Lungimea adulţilor: de la 2 până la 3 mm; culoarea: brun bătând în roşu; părţile laterale ale protoracelui sunt lipsite de dinţi, dar fiecare colţ apical al acestuia are un singur dinte mare.
 

  Raspandire

Aşa cum indică şi numele în latină, care vine din Surinam, gândacul dantelat al orezului este probabil originar din America. În prezent, răspândirea sa este cosmopolită.
Speciile infestează cerealele şi o mare varietate de mărfuri alimentare. Magazinele şi depozitele pot fi infestate, gândacul apărând frecvent în alimentele ambalate.
Infestările sunt consecinţa prezenţei insectelor în silozuri (inclusiv saci), în cerealele mutate de la un loc la altul şi în maşinile folosite pentru transportul acestora. Plecând de la o populaţie relativ redusă, aceste insecte se pot înmulţi rapid şi provoca grave infestări.
Sunt insecte mici şi active care exploatează crăpăturile şi fisurile în care pot să se ascundă. Rezistente la frig, sunt capabile să hiberneze fără dificultate în ţările cu climă temperată. Ciclul de viaţă poate fi încheiat în 20 de zile şi importante valuri de gândaci pot apărea în timpul lunii de recoltare.
Gândacul dantelat al arahidelor este larg răspândit. Ca şi gândacul din Surinam, el contaminează o mare varietate de mărfuri alimentare. Totuşi, fiind mai sensibile la temperaturi scăzute şi la o umiditate redusă, contaminările nu au loc decât în clădirile încălzite cu condiţii adecvate înmulţirii lor.
Gândacul cerealelor (din familia cucujidae) este şi el originar din tropice. Este capabil să contamineze numeroase materii, dar numai în prezenţa mucegaiurilor.
 

  Importanta ca daunator

Gândacii din Surinam sunt importante insecte dăunătoare ale cerealelor depozitate la ferme. Atacă şi produsele cerealiere, fructele uscate, cărnurile uscate, seminţele oleaginoase, alunele, orezul şi chiar medicamentele.
În cereale, simpla prezenţa a acestor insecte poate duce la aruncarea mărfii. Germenele poate fi afectat şi, atunci când contaminările devin semnificative, pot cauza încălzirea cerealelor. Acest lucru atrage după sine întărirea, mucegăirea şi chiar germinaţia. Calitatea şi greutatea bobului pot scădea. Orzul pentru malţificare poate fi refuzat din cauza unei germinaţii slabe, în timp ce grâul de măcinat este afectat de pete şi decolorare.
Prezenţa acestor insecte în alte mărfurile alimentare face ca acestea să aibă un gust neplăcut şi să fie aruncate.
Gândacii dantelaţi ai arahidelor contaminează în principal seminţele oleaginoase şi fructele uscate, în timp ce gândacii cerealelor (din familia cucujidae) atacă produsele cerealiere şi boabele de cacao, precum şi produsele obţinute din acestea.
 

  Ciclul de viata

Femela gândacului din Surinam depune până la 400 de ouă, unul câte unul sau în serii mici, cu o frecvenţă de 6-10 pe zi. Ouăle sunt depuse într-o sursă de hrană adecvată sau în apropiere şi eclozează după 8-17 zile la o temperatură cuprinsă între 20 şi 230C, pentru a da naştere larvelor plate ce măsoară circa 0,9 mm. Acestea au o culoare albă-gălbuie, cu pete mici şi un cap maro. Tipic coleopterelor, au un cap bine dezvoltat, piese bucale tăioase şi 3 perechi de picioare pe segmentele toracice. Larvele sunt active şi se hrănesc din grânele stricate, putând fi şi ele considerate dăunătoare secundare. Stadiul de larvă durează 4-7 săptămâni, în cursul căreia larvele trec prin 2- 5 năpârliri, atingând o lungime de 3 mm. Construiesc apoi un cocon cu bucăţi de mâncare şi alte resturi, în care se vor transforma în nimfe, ieşind după 1- 3 săptămâni sub formă adultă. Aceşti adulţi trăiesc între 6 şi 10 luni, se reproduc la temperaturi cuprinse între 17,50C - 400C. La 200C, întreg ciclu de viaţă durează 12-15 săptămâni, în timp ce la 320C – 350C nu durează decât 20 de zile.

 Produse pentru nimicire

Gândaci dantelați - K-Othrine SC 25, K-Othrine EC 15, Maxforce IC, Absolut praf, Absolut gel, Karakurt momeală, Kamikaze momeală.

 Control 

În cazul în care sunteți invadat de gândaci dantelați este recomandat să faceți un tratament de combatere cu ajutorul unei firme de dezinsecție, deoarece tratamentele acestora vă pot scăpa de gândaci dantelați pe termen foarte lung. Firmele de dezinsecție specializate folosesc insecticide ecologice, foarte puternice, pulverizându-le în fisurile și spațiile unde aceștia se ascund. Tratamentele sunt rapide și eficiente, și oferă un grad de securitate al oamenilor și animalelor de companie.